Sparkling stainless, at a South Indian restaurant

A kitchen counter at a small, but popular South Indian restaurant in the city. It’s so popular, the place draws more than a thousand people every day. The food is tasty, the rates are comfortable and it’s open from six thirty in the morning, till a convenient hour in the evening.

But what’s that rag doing in the picture?

That rag must have been bright yellow when it was bought. Now it’s dirty brown in colour, because of one good reason – it’s dirty. And you’d be pleased to know that it is used to wipe the plates dry after they’ve been washed or rinsed. After the plates are washed I would assume they’d be clean; after they’re wiped dry with this rag, they’d be something that needs to go under the microscope.  

The reason I’ve done this post, is to get readers to be a little more watchful and observant. The waiter who saw me taking the picture didn’t see anything wrong with the dirty rag – so where do we begin the awareness story?

Comments:

  1. Deepa Mohan says:

    Excellent observation. A lot of our hygiene is in token form only!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Similar Story

Chennai braces for extreme heat, prepares measures to combat rising temperatures

In a video interview, DPH Director Dr TS Selvavinayagam advises citizens to report heat-related illnesses at the Integrated Health Information Platform.

Chennai recorded the highest temperature of 42.7 degrees Celsius on May 17 last year, marking the hottest day of summer so far. According to a study by Heat Watch, titled Struck by Heat: A News Analysis of Heat Stroke Deaths in India in 2024, 733 deaths due to heatstroke were reported across 17 states in India between March and June. This year, the sweltering conditions have returned early. The India Meteorological Department has issued a forecast and heatwave warning, stating that maximum temperatures will likely remain above normal by 1 to 3 degrees Celsius across many parts of coastal Tamil…

Similar Story

பாதுகாப்பற்ற தண்ணீர், பாதுகாப்பற்ற வாழ்க்கை: சென்னையில் அதிகரித்து வரும் நீர்வழி நோய்கள்

Are you having frequent fevers, abdominal cramps, dehydration or diarrhoea? Well, it could be because of the water you drink

வண்ணாரப்பேட்டையைச் சேர்ந்த 24 வயதான தரிஷினி, தான் தினமும் குடிக்கும் தண்ணீர் தனது உடல்நலத்தை இவ்வளவு மோசமாக பாதிக்கும் என்று ஒருபோதும் எதிர்பார்க்கவில்லை. திருநெல்வேலியைச் சேர்ந்த தரிஷினி கடந்த இரண்டு வருடங்களாக சென்னையில் தனியாக வசித்து வருகிறார். ஒரு நாள் மாலை, வேலையிலிருந்து வீடு திரும்பிய பிறகு, அவருக்கு கடுமையான வயிற்று வலி ஏற்பட்டது. மதிய உணவாக சாப்பிட்ட காரமான உணவு காரணமாக இருக்கலாம் என்று கருதி, அவர் மருந்தகங்களில் கிடைக்கும் சில மருந்துகளை எடுத்துக்கொண்டு படுக்கைக்குச் சென்றார். இருப்பினும், மறுநாள் அவரது அறிகுறிகள் மோசமடைந்தன. மேலும் அவருக்கு அதிக காய்ச்சல் ஏற்பட்டது. அவர் மருத்துவரின் அறிவுரைகளின்றி தானாக மருந்து எடுத்துக்கொண்டு இருந்தார், ஆனால் நிலைமை மோசமாகிவிட்டது. "அதிர்ஷ்டவசமாக, என்னைப் பார்க்க வந்த என் தோழி, நான் உடல்நிலை சரியில்லாமல் இருப்பதைக் கவனித்து அருகிலுள்ள மருத்துவமனைக்கு அழைத்துச் சென்றார். அங்குள்ள மருத்துவர்கள் நான் கடுமையாக நீரிழப்புடன் (severe dehydration) இருப்பதாகவும், என்…